Paris dag två (hundra år senare)

Vi startade dag två med frukost på hotellet och begav oss sedan mot Place des vosges, ett symmetriskt torg där Victor Hugo bodde under tiden han skrev Les Mis.DSC_0182 DSC_0184 DSC_0190 DSC_0191Vi gick aldrig in där men stod utanför en stund och tog lite bilder. Hela torget och dess byggnader var himla coolt men svårt att fånga på bild… (Se bättre bild här)DSC_0192Jag hittade i vanlig ordning lite klisterlappar på lyktstolpar. Det gör jag alltid. Sedan vandrade vi vidare längs de stora gator som omger Place Des Vosges, inte jättekul.

DSC_0198 DSC_0200Men man är i Paris och där är allt alltid fint liksom. DSC_0203Alice hittade en badande duva. Objektet och dess objekt kallar jag denna bild. Efter denna resan hatar vi båda duvor mer än någonsin. DSC_0216 DSC_0220Vi rörde oss sedan söderut mot Notre Dame. DSC_0230Älskar Notre Dame, så magnifik. Och Disney-faktorn är ganska enorm där. DSC_0245 DSC_0253Vikingar tror jag. DSC_0257 DSC_0259Vi fortsatte promenera vidare, söderut gick vi. Mot Pantheon, Sorbonne och en fin gata Alice kände till. DSC_0264Vi åt crêpes med Nutella till lunch och gick på den där mysiga gatan som jag nu glömt namnet på. Lite lugnare, lite lantligare.  Den började på M.DSC_0265
(edit: RUE MOUFFETARD förfan. Tur att jag alltid fotar alla väggmålningar!)DSC_0278Lagerpåfyllning. DSC_0280  DSC_0283
Lite cool streetart om man bara tittar lite extra noga.DSC_0286Vi hängde lite utanför Sorbonne och hoppades på att få se lite söta studenter. Sen hade vi hamnat vid de lite större shoppinggatorna. Jag köpte mina Jeffrey Campbell på Democratie och så svängde vi inom ett litet Sephora.  DSC_0290Vi gick till en mysig hamburgerbar (Le Coffee parisien, 4, Rue Princesse 75006som Cherry Blossom Girl tipsat om, där smygfotade vi fransk söt kille. DSC_0295 DSC_0296Mycket god hamburgare! Alice beställde vegetarisk bagel men fick in en med lax. Fransmännen är ju inte direkt serviceminded utan hävdade att det var vad hon beställt. Jag snapade och förklarade att hon inte kan äta den eftersom hon är vegetarian. Då föll poletten ner. Vi hade en mycket trevlig andra lunch med gott vin. Kan absolut rekommendera stället, framförallt om man kanske vill komma bort från det där typiskt franska.

Vårt nästa mål för dagen var att kika in de två kända caféerna vid Boulevard Saint-Germain där författareliten hängde under 20-talet och där många politiska samtal fördes under 40-talet. Idag är de proppfulla av människor med sur uppsyn som stirrar på de förbipasserande, eller på oss som läst om ställena och vill turista lite. Jag tänker, vill man inte ha folk som stannar framför en och fotograferar när man fikar kanske man inte ska sätta sig på uteserveringen till Paris mest kända caféer. DSC_0299Här hängde Hemingway och Picasso.  DSC_0303 DSC_0306
Cafe de flore såg himla trevligt ut inrett i art deco (loove), men tyvärr drar priserna iväg lite. Värt att kika förbi i alla fall!
Vi styrde sedan stegen mot Rue Bonaparte för att fika på Ladurée.
DSC_0311 DSC_0314Vi köade i cirka tio minuter och fick sedan bra bord i deras exotiska terum. DSC_0315 DSC_0319 DSC_0320Alice tog te och jag beställde deras egen choklad. Den var riktigt bitter och tjock. Så god, men det där vattenglaset behövdes verkligen. Vi satt där en stund och turistade oss och vilade benen. Efteråt styrde vi stegen norrut, tillbaka mot Seine. DSC_0331 DSC_0333Vi hade inget hänglås med oss. DSC_0338 DSC_0339Vi tog en bild på oss i alla fall, det gjorde alla andra också. DSC_0346Pont Neuf tror jag bestämt.

Sen gick vi på en liten shoppingrunda längs högljudda Rue de Rivoli. Sephora, Zara och lite så. Utanför Zara stod vi och kollade lite på kartan och vår lista. Då kom det fram en asiatisk man med sin lilla dotter och frågade om han fick ta en bild på henne med oss. Självklart sa vi! Efteråt tackade han oss på tyska. Så vi hade inte hjärta att säga att vi kom från Sverige. DSC_0349 DSC_0351Alice kunde pricka av att dofta på parfymextrakt. DSC_0358Efter en runda på Lafayette där Alice köpte en Marc by Marc Jacobs-plånbok beundrade vi operan. Jag var så tagen. Phantom-fan som man är. Det var så stort att vara där och se operan på riktigt. Det började skymma väldigt fort och Alice blev “smygfotad” av en man en meter ifrån oss. Han flashade blixten i hennes ansikte när hon tände en cigarett. Smidig kille men Alice är van.

Det var den dagen. Den kvällen var jag antingen vansinnigt trött och somnade vid nio. Eller så var det den kvällen vi höll hand och hällde i oss mojito.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s