Mina STIL-favoriter

Jag älskar Sveriges Radio, förstår inte hur folk kan lyssna på Mix Megapol, NRJ, Rix FM och allt det där… Hej Thilda. Hur som helst lyssnar väl jag och Jonas mest på P3 på morgonen men på helgerna blir det ju lite Spanarna och På Minuten i P1 också. Men det allra bästa programmet är utan tvekan Stil. Jag brukar lyssna när jag sitter på tåget mot Blekinge för jag blir alltid så lugn när jag hör Susanne Ljungs röst presentera programmet, blir ju alltid så stressad av att resa eftersom det ungefär alltid skiter sig på något sätt.

Jag tänkte därför tipsa om mina favoritprogram som jag tycker alla borde lyssna på!

1. Kvalitet, vad är det?
“Kvalitet inom modet, finns det? Denna vecka vrider och vänder STIL på begreppet för att se vad människor i modebranschen laddar ordet kvalitet med. Vi har bland annat besökt Stockholms modevecka, eller Mercedez Benz Fashion Week som den korrekta benämningen är, och talat med modeskapare och besökare om de vet vad de egentligen har på sig – bomull, elastan, polyester, lycra?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2. Preppy – världens populäraste (men tråkigaste?) klädstil?
“Ivy League kallas de åtta prestigefulla universitet som ligger på den amerikanska östkusten, bland annat Harvard, Princeton, Yale och Brown. I veckans STIL tittar vi närmare på dem, eller snarare dess garderober. För det är nämligen från dessa prestigefulla lärosäten som en av västvärldens allra slitstarkaste klädstilar kommer ifrån, den så kallade ”Ivy stilen”, eller ”preppy looken” som den utvecklats till. Somliga anser att det är en av världens allra tråkigaste klädstilar. Men oavsett vad man tycker så har delar av den smugit sig in i var mans garderob.”

 

 

 

 

 

 

 

3. Kashmir – mjukt och moderiktigt – och en potentiell miljökatastrof
“Kashmir har kallats för ”änglars hår” och ”spunnet guld”, tack vare sin mjukhet, lätthet och dyrbarhet. Men kashmir, som utvinns från den köldtåliga kashmirgeten vars tjocka mjuka päls är exceptionellt varm, är långt ifrån så dyrt som det en gång har varit. Mycket av dagens kashmir håller heller inte samma höga kvalitetsnivå, som det gjorde förr. I veckans STIL nystar vi i detta exklusiva garn som blivit till billigt allmängods. Hur gick det egentligen till?”

4. Burberry –en historia om impregnering, kopiering och konsten att hänga med sin tid i vått och torrt
“Det brittiska märket Burberrys trenchcoat har klätt upptäcktsresande, militärer, kungligheter, modemänniskor och alldeles vanliga dödliga, i snart 150 år. Populariteten har under åren svajat, men idag är det ett av modevärldens allra mest framgångsrika företag. I veckans STIL berättar vi historien om grundaren Thomas Burberry (1835-1926) och hans idé om ett vattentätt ytterplagg.”

5. Konsthistoriens mesta modenördar – Manet, Monet och Renoir (och några impressionister till)
”Det senaste modet är absolut nödvändigt för måleriet. Det är det viktigaste av allt”. Det sade den franske konstnären Édouard Manet, 1881. Det var han inte ensam om att tycka. Det gjorde de flesta impressionister. Med sina penslar fångade de den moderna staden och dess mode på ett helt nytt sätt. I veckans STIL berättar vi mer om dessa föregångare till dagens streetstylebloggare.”

6. Skyhöga stilettklackar och astronomiska priser – varför har klackar och skopriser skjutit i höjden?
“10 centimeter, 12 centimeter, 15 centimeter. 3 000 kronor, 5 000 kronor, 8 000 kronor. I modepressen har internationella kändisar länge och självklart talat om sina ”Manolos” eller sina ”15 centimeters Louboutins”. Kommentarer som signalerat att de inte bara bemästrar en avancerad balansakt, utan även gör det i skor av rätt märke. Men idag svajar många av oss högt ovan marken i märkesskor med skyhöga klackar för astronomiska priser. I veckans STIL tar vi en titt på hur, och varför, både klackar och priser på skor har skjutit i höjden.”

7. A Clockwork Orange – en av tidernas mest trendskapande filmer
A Clockwork Orange är en film som kan konkurrera med Frukost på Tiffany’s ifråga om att genomsyra populärkulturen på olika vis, inte minst tack vare dess spektakulära kläder och kosmetik. Vi säger bara – ögonfransarna. Sedan denna film, regisserad av Stanley Kubrick, hade premiär 1971 har den refererats till inom mode, musik, film och tv.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s