Knausgård påstår att alla män, när de träffar en kvinna, spekulerar i hur det är att ligga med henne

Hur kan både Karl Ove Knausgård och Stig Larsson komma undan med att låta mycket unga kvinnor bära upp den manliga genikulten? Ebba Witt-Brattström anar att svaret finns i begäret mellan män.

Karl Ove Knausgård påstår att alla män, när de träffar en kvinna, spekulerar i hur det är att ligga med henne. ”Det är nästan det första man tänker på.” (Podcasten ”60 minuter”, Eric Schüldt/Expressen) Stig Larsson försvarar sin attraktion till trettonåringar ungefär med att de får skylla sig själva om de har bröst. (Dokumentären ”Livet enligt Stig Larsson”, SVT 10/4.)

Båda herrarna anser sig vara mer eller mindre förföljda i ett nymoralistiskt klimat som enligt Knausgård förbjuder ”förnedring, sexualisering och objektifiering av kvinnor”. Låter ju skittrist. Man fattar att det hämmar genialiteten fett.

Är jag upprörd? Nej, men jag är nyfiken på den talande tystnaden i offentligheten kring deras provokationer. Är det okej för alla män att pådyvlas den här biohannedriften? Och finns det ingen förälder därute som vill skydda sin trettonåring?

Så börjar Ebba Witt-Brattströms inlägg i kulturdebatten. En enligt mig klockren analys av Kulturmannen och hans relation till män och småflickor. Lite fina boktips hinner hon också med där i slutet. Jag rekommenderar att ni läser vidare här!

Advertisements

One thought on “Knausgård påstår att alla män, när de träffar en kvinna, spekulerar i hur det är att ligga med henne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s