At the bottom of her heart, however, she was waiting for something to happen. Like shipwrecked sailors, she turned despairing eyes upon the solitude of her life, seeking afar off some white sail in the mists of the horizon…

Dags att hålla i hatten igen för nu kommer ännu ett filmtips på samma tema. Vi har bytt land från England till Frankrike men inte hoppat nämnvärd i tid, vi är fortfarande i mitten av 1800-talet. Ni har säkert redan gissat, Madame Bovary! Vi ska läsa boken senare i kursen och eftersom Ezra Miller är med såg jag ingen anledning att inte se filmen direkt på studs.

Emma gifter sig med landsortsläkaren Charles Bovary men inser ganska snabbt att det inte finns någon större passion från hans sida medan hon föreställt sig äktenskapet som en lyckligare tid med lite större utsvävningar än åderlåtning på patienter i köket.

Det råder dock ingen tvivel om att Charles tycker om henne och vill ta hand om henne, han är bara oerhört tråkig helt enkelt. Madame Bovary gör därför vad vilken människa som helst som är fast på landet i ett tråkigt äktenskap skulle göra: skaffar en ny garderob och gör en extreme home make over, på kredit.

 

och beklaga sig för sin hushållerska Lady Edith Crawley (seriöst var de tvugna att casta just henne för typ 5 repliker?).

Men så följer hon en kväll med in till byn för att träffa Charles vänner, dvs de andra männen som har någon slags utbildning och inte är bönder. Där sitter juridikstuderande Leon Dupuis, den sista romantikern i hela Frankrike!

Ja ni förstår ju. Just look at that face. Ezra Miller workin’ ’em cheekbones.
Ja hjälp.
Herregud.
Det finns en gud.

De får såklart direkt upp ögonen för varandra och Leon som den romantiker han är blir helt betagen i Emma. Han berättar för henne om sin tid i Paris och Rouen som låter som rena drömmen i hennes öron.

De tar promenader i naturen och söker något slags urstadie, de gamla romantikerna hade varit stolta när han sen ger henne en karta, exakt som hon hade när hon var liten. De är unga och för en stund helt borta från vuxenvärlden med äktenskap och åderlåtning. De blir vänner men Leon känner ju mer än så och även om känslorna är besvarade så måste Emma avvisa honom. Leon blir förkrossad och som den romantiker han är så flyttar han till Rouen dagen därpå. Emmas liv är nu tråkigare än någonsin.

Men vilken tur att greven behöver en ny husläkare och råkar möta Emma i hemmet! Han bjuder in makarna Bovary till sin jakt på godset några dagar senare. Emma syr upp en helt underbar jaktdräkt.

Den funkar som den ska och de inleder en relation. Madame Bovary vill nu inget annat än att rymma och lämna den tråkiga läkaren bakom sig.

Men så lätt är det ju inte här i livet och a girl can trust no man. I takt med att hennes djärvhet väcks hopar sig problemen. Sen har vi ju det där med operationen på byns kille med klumpfot hon får sin man att göra i hopp om att han ska bli känd och flytta till Rouen så hon kan träffa Leon igen..

Madame Bovary skrevs mer som ett avskräckande exempel på vad som händer med kvinnor som inte lever dygdigt. Lust, frosseri och fåfänga är hemska synder som lockar kvinnor (eller snarare de stackars männen som hamnar i deras väg) i fördärvet. Men vad denna filmatiseringen lyckas med är att lyfta hennes tristess och frustration över hur livet blivit. Man ser verkligen Emma under Madame Bovary. Det är en fantastiskt vacker film, lite långsam i början men den kommer igång. Se den om ni gillar vackra kostymer, vackra män och vackra män.

Advertisements

2 thoughts on “At the bottom of her heart, however, she was waiting for something to happen. Like shipwrecked sailors, she turned despairing eyes upon the solitude of her life, seeking afar off some white sail in the mists of the horizon…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s